Swipe to the right

Analkirtler og kløe

Analkirtler og kløe

”Min hund kører rumpen hen over gulvtæppet. Det virker, som om den har kløe bag i”

Dette er et af de symptomer, der meget ofte er til stede, hvis en hund har problemer med analsækkene eller analkirtlerne.

Analkirtlerne er to små ”poser” på størrelse med ærter, der sidder på begge sider af endetarms-åbningen i positionen klokken 4 og 8 og udmunder ved overgangen fra endetarmsslimhinde til huden. Alle roydyr inklusiv katte har sådanne analkirtler. I kirtlerne produceres og oplagres et voldsomt ildelugtende sekret, der normalt udtømmes sammen med afføringen med det formål at identificere hunden som individ i et territorium. Hos normalt fungerende hunde sker udtømningen i forbindelse med afføring, idet disse presser på kirtlerne ved passage gennem endetarmsåbningen. Sekretet har en kommunikerende effekt over for andre hunde. Kirtlerne kan også udtømmes i forbindelse med frygt, utryghed eller panik. 

Uheldigvis opstår relativt tit situationer, hvor analkirtlerne bliver fyldte eller tilstoppede. Årsager hertil kan eksempelvis være, at udførselskanalerne er forsnævrede; at sekretet bliver meget tørt og tyktflydende eller, at afføringen er for blød (ved diarre) til at trykke på kirtlerne ved passage forbi ringmusklen. Når analkirtlerne ikke tømmes normalt, vil det medføre ubehag for hunden i form af slikning i området, pludselig sætten sig på halen, køre enden hen ad gulvet, rastløshed og generel uro. I meget slemme tilfælde kan hunden vise modvilje til at gå og rejse sig.

Hvis kirtlerne ikke tømmes på dette tidspunkt, enten ved at dyret selv får dem tømt, eller ved at ejeren eller dyrlægen hjælper til, så er der en risiko for, at der kommer betændelse i en eller begge af disse kirtler. I sådan en situation skal dyrlægen opsøges, da dyrene kan få feber og bliver meget hævet og øm omkring endetarmsåbningen. Da det er utroligt smertevoldende, kan hundene også finde på at udvise aggressiv adfærd, blot man løfter på halen.

Kirtlerne tømmes ved at trykke med pegefingeren inde i endetarmen og med tommelfingeren udvendigt fra. Dette skal ofte gentages med kortere eller længere intervaller, og enkelte hundeejere kan lære at gøre det selv. Ellers må man til dyrlægen jævnligt. Hvis dyret gentagne gange oplever analsækbetændelse eller måske ligefrem bylder, kan operation være et godt alternativ hertil, hvor begge kirtler fjernes. Hermed er problemet løst permanent, og operationen indebærer ikke nogen gener for hunden, når først sårene (meget små) er helet. I meget sjældne tilfælde er der dog beskrevet problemer med at holde på afføring, men dette er så sjældent, at det ikke bør afholde hundeejeren fra at vælge. 

Hvis hunden døjer med fyldte analkirtler som følge af generel lind afføringskonsistens, bør foderskift overvejes. Alfa omega i denne forbindelse er at vælge et foder med gode fiberkilder, som kan være med til at få mere form på afføringen. 

Mor til Carlos 30. nov. 2017 at 21.33
Min erfaring er, at når jeg ikke fodrer med Olivers, får min hund problemer med sine analkirtler, så nu bestiller jeg fra nettet, da de ikke længere sælger i vores Kvickly.

Andre artikler i kategorien Hund

Guide: Sådan bør du introducere din hund for baby

Gæsteindlæg af folkene fra Babyhelp.dkHvis ikke man tager sine forholdsregler, kan det være en udfordring at få baby til at forlige sig med hjemmets hund og hjemmets hund til at forlige sig med baby. Heldigvis er det muligt at søsætte en ...

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS