Swipe to the right

Alaskan malamute

Alaskan malamute

Alaskan Malamute er en af verdens ældste slædehunderacer. Den stammer fra den nordvestlige del af Alaska, hvor den blev fremavlet af et nomadefolk kaldet Mahlemut-inuitterne. Hele historien om Malamutens oprindelse er lidt af et mysterium, men meget tyder på, at den stammer fra ulven. De tidligste forfædre til Malamuten levede sammen med mennesker for flere tusinde år siden.

Eskimoerne må på et tidspunkt have fået tæmmet nogle ulve, som de så har anvendt som husdyr. I denne barske og ufremkommelige del af verden uden vegetation og med lave temperaturer var det nødvendigt med hunde for at overleve. Hundene benyttedes til jagt på sæler og isbjørne, slædetransport og til at varme inuitterne indendørs i de kolde vinternætter.

De betragtede hundene som en del af familien, hvilket udviklede et stærkt bånd af respekt og kærlighed mellem mennesker og hunde. Som nomader skiftede Mahlemut-inuitterne jævnligt opholdssted, og det var vigtigt, at deres hunde var stærke, så de kunne hjælpe med at slæbe ejendele. Hundene blev derfor udvalgt og avlet efter deres styrke, og efterhånden blev der udviklet en race af store, stærke hunde. I 1800-tallet begyndte opdagelsesrejsende, handelsfolk, nybyggere samt missionærer at indvandre til Canada og Alaska. Sidst i 1800-tallet fandt man ligefrem guld i og omkring Yukon- og Klondike-floden, og mange tusinde mennesker begav sig mod det kolde nord i håb om at finde den store rigdom. Nogle af lykkejægerne bragte selv hunde med til Klondike, andre skaffede hundene på stedet. Det blev hurtigt et faktum, at importerede hunde ikke var nær så gode som de hunde, der levede hos eskimoerne i Alaska. Malamuten blev den foretrukne slædehund, da den uden sammenligning var den stærkeste trækhund. For at få endnu stærkere hunde begyndte man at blande andre racer som Sankt Bernhard og Newfoundlænder med Malamuten.

Det resulterede i ekstraordinært stærke hunde, men desværre opstod et nyt stort problem for ejerne. Den ekstra vægt, som disse giganter kunne trække, betød, at de skulle have mere foder. I det hårde arktiske klima var mad en mangelvare, og det var netop grunden til, at inuitterne havde værdsat Malamuten så højt. Den behøvede kun halvdelen af det foder, som andre hunde af denne størrelse havde behov for. En anden grund til, at Malamuten blev blandet med andre racer, var slædevæddeløb. De afholdtes i stor stil i guldgraversamfundene, og mange blandede Malamuten med hurtigere hunde for at fremavle hunde med udholdenhed og fart. På et tidspunkt var Malamuten næsten udryddet, men ved hjælp af intense avlsprogrammer lykkedes det at opretholde den rene race. 

Malamuten er en kraftfuld og massivt bygget hund med dybt bryst og en stærk, meget muskuløs krop. Hovedet er bredt, ørerne trekantede og opstående, når hunden er opmærksom. En Malamute har en tyk og grov dækpels, aldrig lang og blød. Underulden er tæt og virker ”olieret” samt ulden. Den grove dækpels varierer i længden ligesom underulden. Pelsen er ”selvrensende” og kræver blot en børstetur i ny og næ. Malamutes har mange forskellige farver, og ansigtets aftegninger er et karakteristisk træk. De består af en ”hue”, med ansigtet enten helt hvidt eller med aftegning i form af en stribe og/eller maske. Halen er busket og bæres over ryggen som en vajende fjerbusk.Der er et naturligt spillerum i racens størrelse, og de ønskelige mål er henholdsvis for hanner: Skulderhøjde 63.5 cm, vægt 38.5 kg og tæver: Skulderhøjde 58.5 cm og vægt 34 kg.

Malamuten er en stærkt dominerende og selvstændig hund. Den voksne hund udviser ofte en meget værdig adfærd og kan virke uinteresseret, indtil den selv bestemmer, at der skal ske noget. Den er en kærlig og venlig hund over for mennesker, og den trives bedst med flere mennesker omkring sig. Den er utrolig loyal over for sin flok. Således er de fleste Malamuter også tålmodige over for børn. Malamuten er meget nysgerrig og tager enhver chance for at komme ud og se sig omkring i verden. Visse individer kan således finde på at strejfe og er ikke en race, der umiddelbart egner sig til at løbe frit.

Malamuten lærer hurtigt og begynder hurtigt at kede sig, så det er nødvendigt til stadighed at motivere hunden og lade den forblive interesseret i træningen. Malamuten beskrives ofte som intelligent men besværligt stædig. Det er nødvendigt med engagement og beslutsomhed, hvis man vil opdrage denne ofte selvrådige race. Ikke en hund for begyndere eller mennesker, som ikke har tid eller interesse for at koncentrere sig om at beskæftige sig intensivt med hunden og sætte sin vilje igennem. 

Andre artikler i kategorien Raceportræt

Jack Russell Terrier

Jack Russell Terrieren stammer oprindeligt fra England, hvor racen i 1800-tallet opstod som følge af præsten John ”Jack” Russells avlsindsats. Jack Russell var en aktiv jæger men ønskede en hund, der kunne følge hans Fox Hounds, og som...

​Raceportræt – Coton de Tulear - Bomuldshunden

Raceinfo Racen Coton de Tulear bedre kendt under navnet bomuldshund er en aldeles populær race. Udover racens lille størrelse og blide temperament, er der særligt en ting som forstærker racens popularitet, nemlig dens pels. Pelsen minder i...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS