Swipe to the right

Agility for hunde

Agility for hunde

Hvad er agility, hvordan startede det, og hvem kan være med?

Agility betyder hurtighed, bevægelighed, smidighed og præcision, og er en hundesport, som meget hurtigt er blevet populær over hele verden, både som konkurrencesport og for sjov. Agility går ud på, at en hund så hurtigt som muligt, og med så få fejl som muligt, skal igennem en fastlagt bane med en kombination af forskellige forhindringer. Hunden skal bl.a. springe over forhindringer, løbe slalom, balancere på en vippe og bevæge sig igennem en tunnel.

Den første agilityopvisning fandt sted som pauseindslag ved Crufts hundeudstilling i England i 1978. Arrangørerne af Crufts var fuldt ud klar over, at det var kedeligt for tilskuerne at se på en tom bane mellem de forskellige dele af arrangementet. To af bestyrelsesmedlemmerne satte sig for at skabe en ny og anderledes form for underholdning med rødder i hestesport og ridebanespringning. Allerede fra starten blev der inkluderet typer af forhindringer, som ikke ses i ridebanespringning, for at gøre det så underholdende som muligt for publikum.

På den store dag stillede man med 2 hold, som hver bestod af 4 hundeførere og 4 hunde. De konkurrerede mod hinanden om at komme hurtigst igennem en fastlagt bane. Hundene var talentfulde og hurtige og meget ivrige efter at vise deres færdigheder frem. Matchende løbetøj til hundeførerne satte prikken over i’et, og arrangementet var en kæmpe succes. Tilskuerne blev så begejstrede, at mange af dem straks ville prøve agility med deres egne hunde. Man besluttede sig hurtigt for at gentage succesen i 1979.

Agility kom til Danmark i begyndelsen af 80erne, og det første officielle stævne blev afholdt i 1986. Siden har agility udviklet sig til en seriøs og populær hundesport. Det er samtidig en sport, som tiltrækker et stort publikum. Man kan altid høre hvor agilitybanen er, når tilskuerne højlydt jubler over hundenes præstationer.

Alle sunde og raske voksne hunde kan i princippet deltage i agility

Men der er selvfølgelig nogle hunderacer, der egner sig bedre end andre til at træne agility, og som har større succes i konkurrencer. Enkelte hundetyper kan have en kropsbygning eller helbredsproblemer der gør, at agility ikke er en velegnet aktivitet for dem. Hundens størrelse er ikke nogen hindring. I alle officielle arrangementer inddeles hundene i tre størrelsesgrupper, som ikke konkurrerer mod hinanden. Forhindringerne tilpasses hundens størrelse, og der er regler for, hvor højt en hund må springe i forhold til sin egen højde. Da hundeføreren skal føre sin hund igennem banen så hurtigt som muligt, kræves det at hunden er hurtig og har god kontrol over sine bevægelser, og at ejeren har god kontrol over sin hund og vha. tydelige kommandoer og kropssprog kan guide sin hund. Så en vis portion lydighed er en forudsætning.

Korrekt agility træning

Det er selvfølgelig altid vigtigt at en agilityhund trænes korrekt. Dvs. at man stille og roligt opbygger hundens muskulatur og færdigheder, så skader undgås. En hund kan først officielt deltage i agilitykonkurrencer, når den er 18 måneder gammel. Man behøver selvfølgelig ikke at have som mål at deltage i konkurrencer for at træne agility med sin hund. Mange ejere vælger at træne agility, fordi det er god aktivering for hunden og en super oplevelse for både hund og ejer. Det allervigtigste er, at både hunden og hundeføreren synes det er sjovt.

Andre artikler i kategorien Olivers eksperter

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Foderguide til nye ejere: Så meget skal en hvalp spise

Når man får en lille, ny hvalp med hjem kan der opstår mange spørgsmål omkring helt fundamentale ting. Det kan være spørgsmål såsom; hvor mange gram spiser en hundehvalp om dagen og hvor meget skal en hvalp egentlig spise? I dette blog...

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS