Swipe to the right

Energigivende næringsstoffer

Energigivende næringsstoffer

Energigivende næringsstoffer

Ligesom en motor får energi fra benzin for at fungere, har både hunde, katte og mennesker brug for energigivende næringsstoffer i maden. De energigivende næringsstoffer er protein, fedt og kulhydrater, og når de omsættes i kroppen, dannes den energi som både dyr og mennesker har brug for til at overleve, og også bruger til bl.a. at vokse, opretholde kropstemperaturen og bevæge sig.
 

Protein: Proteiner er store komplekse molekyler, opbygget af 20 forskellige aminosyrer (protein ”byggesten”), og sammensat af hundredvis til tusindvis af disse aminosyrer i en fastlagt struktur, der er individuel for det enkelte protein. Den ernæringsmæssige værdi af protein afhænger af proteinets fordøjelighed og af aminosyrefordelingen. Sammensætningen af aminosyrer i animalske råvarer (kød og fisk) er mere lig den sammensætning, rovdyr som hunde og katte har brug for, end sammensætningen af aminosyrer i vegetabilske råvarer (planter). Animalsk protein er derfor nemmere for hunde og katte at udnytte optimalt, og derfor er det godt med et højt indhold af animalsk protein i hunde- og kattefoder.

Protein har mange funktioner i kroppen, primært som byggesten til opbygning af celler, væv, organer, hormoner, antistoffer og andre elementer i immunforsvaret, samt til enzymer og signalstoffer i nervesystemet.

Fedt: Der anvendes både animalsk fedt og vegetabilske olier i hunde- og kattefoder. Fedt fra pattedyr og fugle indeholder generelt mere mættet fedt end vegetabilsk olie gør, men da mættet fedt ikke er et problem for hunde og katte, og da hunde og katte godt kan lide at spise animalsk fedt, er det helt fint med et relativt højt indhold af animalsk fedt i hunde- og kattefoder.

Fedt er den mest koncentrerede energikilde i hunde- og kattefoder, og er også nødvendig til transport af fedtopløselige vitaminer, til isolation af organer og nervebaner og som en bestanddel i alle kroppens celler. Visse fedtsyrer, de såkaldte essentielle fedtsyrer (fedtsyrer som skal være i foderet), spiller både en strukturel rolle og fungerer som grundsubstans for vigtige hormoner, kroppen har brug for.

Det er blevet almindeligt at tilsætte fiskeolie til hunde- og kattefoder, eller alternativt at anvende fiskeolie som tilskud. Fiskeolie har høj koncentration af de langkædede omega-3 fedtsyrer EPA (eicosa-pentaen-syre) og DHA (docosa-hexaen-syre), som er flerumættede fedtsyrer. EPA og DHA er især kendt for deres antiinflammatoriske (betændelsesdæmpende) effekt, men der er også mange andre fordele ved at indtage disse omega-3 fedtsyrer, som bl.a. beskytter hjerte- og nyrefunktion. Mere og mere forskning viser også, at omega-3 fedtsyrer kan have en beskyttende effekt mod cancer.

Kulhydrater: Kulhydrater er en stor om kompleks gruppe af næringsstoffer, der primært stammer fra vegetabilske råvarer og inkluderer både stivelse og fibre. Stivelse giver energi og fibre regulerer tarmbevægelserne, giver næring til celler i tyktarmen og influerer bakteriesammensætningen i tarmen. Det gælder fx FOS (frukto-oligo-sakkarider) og MOS (mannan-oligo-sakkarider), som hæmmer sygdomsfremkaldende bakteriers vækst og forbedrer fordøjelse og optagelse af næringsstoffer.

Hunde og katte har ikke et decideret behov for kulhydrater i deres kost, da de kan bruge aminosyrer fra proteiner til at danne de kulhydrater, kroppen har brug for. I praksis indtager langt størstedelen af hunde og katte kulhydrater, da kulhydrater findes i alt tørfoder – de er nødvendige for at få foderpillerne til at hænge sammen. Derudover er korrekt tilberedt stivelse en let tilgængelig energikilde, og som sagt kan forskellige fibre influere både tarmcellerne og bakterierne i tarmen på forskellige måder, der understøtter gos tarmfunktion hos den individuelle hund eller kat.  

Andre artikler i kategorien Hund

Hvilket hundefoder er bedst?

Uanset om du er på udkig efter foder til din nye første hund, eller bare leder efter forbedring til din gamle bedste ven, så kan hundefoder udvalget være en jungle af finde rundt i. I bund og grund, vil man jo bare gerne give sin hund det b...

Jagthunden

En af de vigtigste ting at tage højde for, når hunden skal med på jagt er selve træningen op til jagten.

Velkommen til OLIVERS

Hos OLIVERS kan du selv vælge, om du ønsker at købe dine varer som medlem af ClubOlivers eller ej.

Beslutter du dig for at købe som medlem, så er første måned helt gratis. Prisen er herefter kun 79 kr./md, og kan opsiges uden problemer, hvis du ønsker det.

Som medlem af ClubOlivers får du altid 25% rabat på foder samt høje rabatter på godbidder og tilbehør

Velkommen til OLIVERS