Din indkøbskurv er tom.

Swipe to the right

Tips & Guides

RSS-feed

Simon's Cat - Fish Tank

By Lene Harvig 24. jul. 2017 No comments

Raceportræt Bichon Havanais

By Lene Harvig 24. jul. 2017 No comments

Bichon Havanais er en lille selskabshund med en slutvægt på 3- 6 kg alt afhængig af køn, og betegnes dermed som en Toy Breed. Racen er ikke specielt motionskrævende, hvilket gør den ganske populær blandt byboere. Racen egner sig samtidigt som familiehund, og betegnes som pålidelig og blid af sind. Selvom nogle Bichon Havanaisere trimmes korthåret, så har racen anlæg for lang pels. Det betyder, at racen kræver mere pelspleje end korthårede hunderacer.

Simon's Cat - Wake up

By Carina Kristensen 19. jul. 2017 No comments


Hvordan vælger jeg det rigtige bur til min hund?

By Lene Harvig 17. jul. 2017 No comments

Der findes mange forskellige bure, der opfylder en lang række behov, hvad enten det gælder transport eller blot et trygt sted for hunden derhjemme. Det er dog vigtigt, inden man investerer i et bur, at man først og fremmest gør sig klart, hvilke behov buret skal opfylde. Er det udelukkende transport? Drejer det sig om korte eller lange ture? Hvor ofte skal buret benyttes? Mulighederne er mange, så her giver vi dig vores anbefaling på valg af bur.

Read More Posted in: Tips

Simon's cat

By Lene Harvig 14. jul. 2017 No comments

Når man skal have sin hund med ud at rejse

By Lene Harvig 12. jul. 2017 No comments

Sommeren er over os og det betyder sommerferie for langt de fleste danskere. Hvad enten sommerferien går til det sydligere Europa eller en tur over sundet, så kan vi ikke komme udenom transporten dertil. Skal du have din hund med på ferie, så gælder det om at finde den helt rigtige løsning, så turen bliver så smertefri som muligt for både hund og ejer. Derudover er der en række krav som skal overholdes, hvis hunden skal en tur med i flyveren - og netop det at finde det rette bur til flyveturen kan være ganske uoverskueligt.


Flyveturen

Når man skal have sin hund med i flyveren – hvad enten det drejer sig om en plads i lastrummet eller kabinen, er det vigtigt at have et bur eller en bæretaske, som passer til formålet. Hvis ikke disse lever op til flyselskabets krav, vil man blive afvist og skal finde på en ny løsning i sidste sekund, hvilket kan være ganske bekosteligt. Der er dog en ting, der er sikkert uanset løsningen – det skal være komfortabelt for hunden under hele rejsen.


Mellemstore og store hunde i flyveren

Mellemstore og store hunde vil være for store at have med i kabinen, og der kræves et bur til rejsen. For at gøre det så komfortabelt som muligt, skal der være god plads i buret. Det betyder, at hunden skal kunne bevæge sig fra stående til liggende position samt vende sig. Den letteste måde at finde frem til den rigtige burstørrelse, er ved at måle fra længden fra hundens forpote, ned langs siden og helt ned til bagpartiet. Dernæst måles der fra bagparti til bagpote, og til sidst måles hundens højde i stående position. Man kan sagtens anskaffe sig et bur, som er større end det reelle behov, men man skal være opmærksom på flyselskabets maksimale grænse for burets størrelse. De fleste selskaber har disse mål angivet på deres hjemmeside. Det kan dog være en stor mundfuld for hunden, at komme ombord på flyveren, så har man muligheden for at gøre hunden fortrolig med buret inden rejsen, er det godt givet ud. Det kan man gøre derhjemme i god tid og samtidig lægge et dejligt blødt tæppe i buret til rejsen.

Udover krav til burets størrelse, er der også krav til burets opbygning og stand. Buret skal være lavet af et solidt materiale, og i en sådan stand, at hunden ikke kan komme til skade eller komme fri under turen. Dernæst må buret ikke kunne flytte sig unødigt, dvs. at hjul som udgangspunkt skal afmonteres inden rejsen. Hos OLIVERS anbefaler vi burene fra SKUDO, som består af slagfast plast med en gitterlåge forrest. SKUDO overholder kravene til lufttransport og er overkommelig i pris. Der er indbygget en låsefunktion i lågen (dog skal lågen stripses fast under flyveturen). Buret fra SKUDO kan deles i to, så det dermed fylder mindre, når det ikke er i brug. Angiv tydeligt kontaktoplysninger på buret, så du ALTID kan kontaktes.


Små hunde i kabinen

Hunde under 8 kg (inklusiv taske) må medbringes i kabinen, og kravene hertil er således mindre. Det kræver ikke det store at finde den rette taske til sin hund, så længe den ikke overskrider de maksimale mål sat af flyselskabet. Igen er det vigtigt altid at tage udgangspunkt i de specifikke krav, som stilles af selskabet. Husk at der til enhver tid skal være god ventilation til hunden, uanset længden af rejsen.

Gældende for al lufttransport

Uanset størrelsen på din hund, skal alle regler være opfyldt. Det gælder både regler bestemt af flyselskabet, men også gældende regler for pågældende destination i form af pas, vaccinationer m.m.. Undersøg altid hvilke regler du skal overholde, når hunden skal med på rejsen. Du kan læse mere om disse regler her.

Dernæst kan det være en stressende oplevelse for hunden at flyve, dels pga. larm, trykken for ørerne og alle de indtryk som skal sluges. Forbered derfor din hund bedst muligt ved at vænne den til at være i transportburet i god tid inden rejsen. Dæk gerne burets bund til med et tæppe, som hunden er vant til og sørg gerne for et bur, som er skærmet til for omgivelserne. På den måde kan du skabe tryghed for din hund på rejsen.


Bilturen

På bilturen kan man måske være fristet af, at have hunden løst i bilen. På den måde kan den bevæge sig som den vil, og man skal ikke tænke på at have et bur, som fylder hele bagagerummet. Dog bør man både for sin egen og hundens skyld af sikkerhedsmæssige årsager altid have hunden i bur, bag hundegitter eller fastspændt i sele – anset hundens størrelse. Det kan nemlig være livsfarligt at have en løs hund i bilen under nødopbremsninger. Det gælder derfor om at finde den helt rigtige løsning for dig og din hund på bilferien.

Hundegitter

Et hundegitter er den letteste måde at have en hund med i bilen, og i mange biler er det endda indbygget. Et hundegitter er din sikkerhed, hvis uheldet er ude. Hvis ikke hundegitteret er indbygget i din bil, er det ganske billigt at anskaffe sig et og priserne starter fra ca. 200 kr. Dernæst er det utrolig let at montere, og giver hunden maksimal plads at bevæge sig på. En ulempe ved hundegitteret er dog, at det ikke er muligt at have bagagerummet åbent under pauser. Derfor kan man med fordel anskaffe sig en Dog Cooler, der gør det muligt at have bagklappen på klem, og samtidig sikrer din hund frisk luft i bilen under pauserne. Dog Cooler monteres let på bilens bagklap og passer til alle biler.

Sele

Selen til hunden er den billigste løsning af alle, når det gælder transport. Løsningen kan være optimal, hvis bagagerummet er fyldt og bagsædet tages i brug. Selen er lavet af slidstærkt materiale foret med skumplast for at beskytte hunden ved hårde opbremsninger. Den består at to dele, nemlig en hundesele og et fastspændelsesstykke til bilens sikkershedsele. Det smarte ved sådan en sele er, at man kan bruge hundeselen på gåturen og derfor ikke behøver at tage hundesele af hunden under pauser. Fastspændelsesstykket passer til alle normale sikkerhedselespænder og beskytter både hund og fører ved opbremsninger.

Du finder den rette selestørrelse ved at måle din hund omkring brystet lige bag skuldrene og så tæt på forbenene som muligt. Det er nemlig vigtigt, at selve selen passer optimalt på til din hund.

Transportbur

Uanset hvilken form for transport du vælger, skal det valgte bur være komfortabelt for hunden. Det betyder, at hunden som minimum skal kunne lægge sig ned. For at nå frem til minimumsstørrelsen på buret måler man længden af hunden, når den ligger ned med oprejst hoved. Det er vigtigt, at burets mål ikke er mindre end liggemålene på hunden.

Skal buret bruges derhjemme eller på de længere bilture, så skal man måle fra snuden ned langs ryggen mod bagpartiet og igen fra bagparti til bagpote, når hunden er i den mest afslappede liggeposition. Nogle bure har udover mål også angivet et vægtinterval. Det kan være en ganske udmærket retningslinje for valg af burstørrelse, men det er til en hver tid målene som bør vægtes højest. Uanset hvilken race der er tale om, så anbefales det altid at måle sin hund, da der kan komme større variationer mellem racer.


//
Nina Mieritz
Stud. Cand. Scient. Animal Science

Read More Posted in: Tips

Raceportræt - Eurasier

By Lene Harvig 10. jul. 2017 4 comments

Eurasieren kendes ved dens bløde, bamselignende udseende, som giver enhver lyst til at stryge fingrene igennem dens tykke pels. Racen er Europas svar på en spidshund og blev officielt godkendt som race tilbage i 1973. Det var ønsket om en rolig, afbalanceret hund med udgangspunkt i en chow chow og wolfspitz, som førte til de første udgaver af eurasieren. Senere hen blev den yderligere krydset med samojeden, og sådan nåede racen frem til den, vi kender i dag.

Transport med hunden

By Lene Harvig 20. jun. 2017 No comments

Når man har hund, skal man som oftest have sin firbenede ven med sig i bilen på et tidspunkt i hundens liv. Uanset hvor ofte man har hunden med på tur, så er der nogle redskaber, der kan lette processen og optimere hundens sikkerhed og velvære.

Når man transporterer hunden i bilen, er det en god ide at enten fastspænde hunden i en sele eller have et transportbur i bagagerummet. At have hunden fuldstændig fri i bilen kan være farligt både for hunden og for andre passagerer, hvis man skulle lave en hård opbremsning.


Transportbure

OLIVERS fører forskellige mærker i transportbure, hhv. Proline, Skudo og Pluto. Burene kommer i forskellige størrelser, så buret passer bedst muligt til hundens størrelse.


Selvom man har hunden i bur under køreturen, kan en nødopbremsning desværre godt gøre skade på hunden, hvis man er uheldig. Proline har derfor designet såkaldte ”Crash Bags” til deres bure. Disse stødabsorberende puder monteres på burets bagpanel, og afværger dermed det meste af den negative konsekvens som opbremsningen kan have på hunden. Der findes tilpassede Crash Bags til de forskellige burtyper.

Proline med Crash Bag


Hundeseler til køreturen

Hvis man hellere vil have hunden siddende på sædet, så fører OLIVERS hundeseler til bilen. Disse seler fastsættes i sikkerhedssele-spændet (enkelte bilmærkers sikkerhedssele-spænder afviger fra standarden, og der kan derfor kan være enkelte bilmærker, som selen ikke passer til). Selen findes i flere størrelser, så de passer enhver hunderace. Se fx. størrelse 80 x 110 cm.


Frisk luft til kæledyrene når du er væk fra bilen

Skal hunden efterlades i bilen, er det vigtigt at gøre hvad man kan, for at forhindre at hunden lider af varmestress. Denne tilstand kan opstå hurtigere end man lige tror, da en bil bliver langt hurtigere varm end omgivelserne, og hunde ikke kan svede på deres krop. De har derfor rigtig svært ved at komme af med varmen. En nem måde at hjælpe hunden på, hvis den skal sidde i bilen på en varm dag, er ved at skabe noget ventilation i bilen. Her er en såkaldt Dog Cooler rigtig god, da den lader bagagerummet stå på klem, og derved tillader en del mere luftudskiftning end et åbent vindue gør. Kombineret med et nedrullet vindue kan der skabet lidt gennemtræk i bilen, hvilket er gavnligt for hunden.


Frisk vand til turen

Derudover kan det anbefales altid at give hunden fri adgang til vand, hvis den skal blive siddende i bilen. Man kan vælge at have en vandskål stående fast i bilen eller have en sammenklappelig skål, der kan tages med overalt. OLIVERS fører et sortiment af solide vandskåle samt OLIVERS egen sammenklappelige vandskål.


// Tanya Hansen
Stud. Cant. Scient. Animal Science

Hvalpefodring

By Lene Harvig 8. jun. 2017 No comments


Når dagen endelig kommer, hvor man kan hente sin nye hvalp hjem, kan man pludselig stå med en håndfuld spørgsmål, som man slet ikke havde overvejet inden. Dette kan ske både for nye hundeejere og de mere garvede, for ingen hunde er ens, og måske er det efterhånden et par år siden, at man har huset sådan en lille spirrevip. Der findes næsten ligeså mange gode råd og tilgangsmåder, som der findes hundeejere, og det kan til tider være overvældende med alle de regler og tips, som folk tilbyder i god mening. Fordi hvad er det lige, der er rigtigt for min hvalp?

Der findes ikke ét entydigt svar, og hvad der fungerede perfekt for naboen er måske ikke det, der fungerer for jer. Man må derfor ikke blive forskrækket, hvis man har fået anbefalet nogle tip og tricks, der bare slet ikke fungerer, når man prøver dem af. Der er mange tilgange, der vil føre til en glad, harmonisk og sund hvalp. Én ting som man dog bliver nødt til at se på fra start, er korrekt fodring af hvalpen.

Det skal være let at give sin hvalp et godt udgangspunkt for et langt og sundt liv. Derfor fører vi hos OLIVERS fuldfoder, som er balanceret til at opfylde den sunde hvalps næringsbehov. Men hvorfor er det lige, at hvalpe skal have et særligt foder?

Hvalpens vækst og behov

Der sker rigtig meget i det første leveår – de små, klodsede hvalpe udvikler sig til den fysisk voksne udgave af sig selv på omtrent denne her tid. Hvalpe har et hurtigt vækstforløb, og især i løbet af de første 6 måneder. Knoglerne vokser i længden. Det er på knoglerne, at musklerne sidder fast, og de vokser også. For at knoglerne kan vokse, har hvalpen brug at få byggestenene kalcium og fosfor igennem foderet. Musklernes byggesten, proteiner, skal også komme fra foderet. Når vi tænker på vækst hos en hvalp, er det vigtigt, at vi prøver at sikre det optimale vækstforløb frem for det maksimale. Hvalpene har bedst af et foder med en kalcium:fosfor ratio på 1,2:1 og et proteinindhold omkring 26-30 %. Hvis man fodrer med et foder, der opfylder disse krav, så sikrer man, at hvalpens knogle- og muskeludvikling harmonerer. Hos OLIVERS har vi fulgt disse retningslinjer for en optimal vækst, når vi har sammensat vores hvalpefoder. På foderets emballage kan man finde den nødvendige information om foderets sammensætning. Her er der også angivet de omtrentlige mængder, som hvalpen skal fodres med dagligt - afhængigt af alder og den anslåede slutvægt.

At holde sig til den anbefalede mængde foder kan nogle gange være en udfordring. Hvis man har en hvalp, der er rigtig glad for mad, kan man som ejer blive udsat for et par store, runde, bedende hundeøjne, når madskålen er tom. Her skal man prøve at forblive stærk (selvom det kan være svært!), fordi selvom man så gerne vil gøre sin hund glad, så vil denne her glæde være kortvarig. Hvalpefoder er mere energitæt (flere kalorier per måltid) end hundefoder til voksne hunde. Det er det, fordi der går en masse energi på at skulle igennem de vækstspurter, som hvalpene oplever i det første års tid. Men hvis der begynder at charmere sig lidt ekstra foder i madskålen hver dag, så kan man ende med en hvalp, der har lidt for meget på sidebenene. Dette er især kritisk, imens hvalpene vokser – hvis hvalpen vejer for meget i forhold til knoglernes udviklingsstadie, så er det svært for skelettet at bære vægten, og det kan give abnorm knoglevækst eller led skader, hvilket vi gerne undgå. Det er hovedsageligt hvalpe af de store racer, der kan komme i klemme her, da deres krop ikke er ligeså hurtigt færdigudviklet. Det er selvfølgelig ikke et par godbidder ekstra, der kommer til at tippe skalaen, men mere hvis man falder i fælden med at overfodre på daglig basis.


Hvilket foder anbefaler vi hos OLIVERS?

Vi tilbyder en række forskellige varianter inden for hvalpefoder, både til store og små racer. Vi producerer både hvalpefoder med og uden korn og det kaldes henholdsvis Classic og Grain Free. Derudover kan man vælge mellem smagene kylling, lam og fisk.


Er min hund el lille eller en stor race?

Om hundene er af lille, mellemstor eller stor race bliver bestemt af racens slutvægt. En hund tilhører de små racer, hvis den har en slutvægt på max 15 kg. De mellemstore racer er kategoriseret ved en slutvægt på 15-25 kg. Hvis racen har en slutvægt på over 25 kg, så kaldens det for en stor race. Der findes også kategorien gigant racer – så snakker vi en slutvægt på over 45 kg!

OLIVERS anbefaler

Små hunderacer vokser hurtigere end de større, og derfor skal deres foder have flere kalorier per 100 gram. Disse racer fodres med det hvalpefoder der hedder Puppy Small Breed, fx. Chicken Classic eller Puppy All Breeds, fx. med smag af Fish Grain Free, igennem hele deres vækstperiode.

De mellemstore racers vækstforløb følger de små racers i de første 3 – 4 mdr., men herefter foregår væksten langsommere, og hunden har derfor ikke brug for ligeså meget energi hver dag. Derfor anbefaler vi, at man starter disse hvalpe op på et foder egnet til de små racer (nævnt ovenfor) i de første 3-4 mdr. og herefter skifter til et såkaldt Puppy Large Breed foder og fodrer med dét, indtil hvalpen er udvokset. Til de helt store hunde anbefaler vi Puppy Large Breed foder igennem hele hvalpeperioden for at sikre optimal vækst.


Praktisk fodring af hvalpen

Foderskift

For en hvalp, som lige er ankommet i et nyt hjem, vil alting være nyt. Det kan være noget af en mundfuld for hvalpen at skulle lære sine nye familiemedlemmer at kende, udforske sit nye hjem og samtidig vokse med lynets hast. Derfor anbefales det ikke, at man foretager et foderskifte som det første, når hvalpen kommer hjem. Man har højst sandsynligt fået noget foder med fra opdrætteren, og det er en god ide at fortsætte på dette foder de første 3-5 dage. Når man ønsker at starte op på et andet foder, så anbefales det at lave et gradvist foderskift.


Skiftet kan ske henover en uges tid, hvor man blander mere og mere af det nye foder med det gamle, indtil hvalpen er helt ovre på sit nye foder. Grunden til at man anbefaler at skifte foder på denne her måde, er fordi hvalpens mave stadig er meget sart, og et foder med en anderledes sammensætning kan give problemer med nedbrydningen og udnyttelsen af foderet. Det kan føre til ondt i maven og diarré, som hverken er sjovt for hvalp eller ejer. En sådan dårlig oplevelse kan også give hvalpen et anstrengt forhold til fodring, og det er heller ikke ønskværdigt. En stille og rolig overgang er vejen frem!

Opblødning af foderet

De meget unge hvalpe kan i starten have lidt svært ved at tygge foderpillerne ordentligt, hvilket kan betyde, at de ikke altid har lyst til at spise. Selvom det er en ærgerlig start, kan det som regel undgås ved at bløde foderet op med lidt vand. Dette kan så nedtrappes gradvist, som hvalpen bliver større og får lettere ved at tygge foderpillerne. Tygningen nemlig også en god måde at få et naturligt slid på hundens tænder. Opblødt foder skal ikkestå fremme meget mere end en time.

Portionskontrol og flere fodringer om dagen

Det anbefales for alle hvalpe i vækst, at ejerne kontrollerer mængden af foder, der tilbydes hver dag. Det er altså ikke en god idé at sætte en fuld madskål til hvalpen, og lade den styre sit eget foderindtag. Ved at have styr på, hvor meget hvalpen får hver dag, sikrer man som ejer, at hvalpen får det bedste vækstforløb, og hverken bliver for tynd, for tyk eller får knogleproblemer.

Hvalpens foderration bør gerne deles op i flere små portioner. Hvalpe har små mavesække, og kan ikke spise store måltider ad gangen uden at få mavekneb eller lide af opkast. Den daglige portion skal gerne deles op i 3 måltider (2 gange i de første 4-6 måneder er også ok, hvis man ikke har mulighed for andet). Herefter er 2 måltider om dagen passende for de fleste hunde.

Hvis man har en særlig stor race, måske en race der karakteriseret som gigant, så vil vi anbefale at fodre minimum 3 portioner dagligt i vækstperioden. Dette fordi de helt store racer har en større risiko for at blive meget oppustede når de spiser store portioner foder, og det kan være årsag til alvorlige mavelidelser. Det er derfor også især godt for disse racer at blive fodret i stativ når de er begyndt at skyde i vejret, så de ikke behøver at indtage foderet fra gulvhøjde. Det er selvfølgelig også noget, man kan bruge til hunde af alle andre størrelser, og i OLIVERS har vi standere i flere forskellige højder. Find alle varianterne her.


Hvis du har spørgsmål omkring hvalpefodring

I dette blogindlæg har berørt nogle af grundprincipperne i hvalpefodring, men der findes et hav af problematikker og scenarier, der kan give anledning til spørgsmål, når man har fået hvalp. Hvis du føler, at du sidder inde med spørgsmål, som ikke er blevet besvaret her, så er du mere end velkommen til at kontakte os i OLIVERS, så kan vi tage en snak om netop din hvalp og dens behov.

//Tanya Hansen
Stud. Cant. Scient. Animal Science

Raceportræt Golden Retriever

By Lene Harvig 14. maj 2017 No comments

Golden Retrieveren har igennem en lang årrække været en af de mest populære hunderacer i Danmark – og hvis man nogensinde har haft fornøjelsen af at stifte bekendtskab med racen, så kan man godt forstå hvorfor! Racen er karakteriseret ved sin imødekommenhed, tolerance og venlige sind.

Tips & Guides

RSS-feed

Simon's Cat - Fish Tank

By Lene Harvig 24. jul. 2017 No comments

Raceportræt Bichon Havanais

By Lene Harvig 24. jul. 2017 No comments

Bichon Havanais er en lille selskabshund med en slutvægt på 3- 6 kg alt afhængig af køn, og betegnes dermed som en Toy Breed. Racen er ikke specielt motionskrævende, hvilket gør den ganske populær blandt byboere. Racen egner sig samtidigt som familiehund, og betegnes som pålidelig og blid af sind. Selvom nogle Bichon Havanaisere trimmes korthåret, så har racen anlæg for lang pels. Det betyder, at racen kræver mere pelspleje end korthårede hunderacer.

Simon's Cat - Wake up

By Carina Kristensen 19. jul. 2017 No comments


Hvordan vælger jeg det rigtige bur til min hund?

By Lene Harvig 17. jul. 2017 No comments

Der findes mange forskellige bure, der opfylder en lang række behov, hvad enten det gælder transport eller blot et trygt sted for hunden derhjemme. Det er dog vigtigt, inden man investerer i et bur, at man først og fremmest gør sig klart, hvilke behov buret skal opfylde. Er det udelukkende transport? Drejer det sig om korte eller lange ture? Hvor ofte skal buret benyttes? Mulighederne er mange, så her giver vi dig vores anbefaling på valg af bur.

Simon's cat

By Lene Harvig 14. jul. 2017 No comments

Når man skal have sin hund med ud at rejse

By Lene Harvig 12. jul. 2017 No comments

Sommeren er over os og det betyder sommerferie for langt de fleste danskere. Hvad enten sommerferien går til det sydligere Europa eller en tur over sundet, så kan vi ikke komme udenom transporten dertil. Skal du have din hund med på ferie, så gælder det om at finde den helt rigtige løsning, så turen bliver så smertefri som muligt for både hund og ejer. Derudover er der en række krav som skal overholdes, hvis hunden skal en tur med i flyveren - og netop det at finde det rette bur til flyveturen kan være ganske uoverskueligt.


Flyveturen

Når man skal have sin hund med i flyveren – hvad enten det drejer sig om en plads i lastrummet eller kabinen, er det vigtigt at have et bur eller en bæretaske, som passer til formålet. Hvis ikke disse lever op til flyselskabets krav, vil man blive afvist og skal finde på en ny løsning i sidste sekund, hvilket kan være ganske bekosteligt. Der er dog en ting, der er sikkert uanset løsningen – det skal være komfortabelt for hunden under hele rejsen.


Mellemstore og store hunde i flyveren

Mellemstore og store hunde vil være for store at have med i kabinen, og der kræves et bur til rejsen. For at gøre det så komfortabelt som muligt, skal der være god plads i buret. Det betyder, at hunden skal kunne bevæge sig fra stående til liggende position samt vende sig. Den letteste måde at finde frem til den rigtige burstørrelse, er ved at måle fra længden fra hundens forpote, ned langs siden og helt ned til bagpartiet. Dernæst måles der fra bagparti til bagpote, og til sidst måles hundens højde i stående position. Man kan sagtens anskaffe sig et bur, som er større end det reelle behov, men man skal være opmærksom på flyselskabets maksimale grænse for burets størrelse. De fleste selskaber har disse mål angivet på deres hjemmeside. Det kan dog være en stor mundfuld for hunden, at komme ombord på flyveren, så har man muligheden for at gøre hunden fortrolig med buret inden rejsen, er det godt givet ud. Det kan man gøre derhjemme i god tid og samtidig lægge et dejligt blødt tæppe i buret til rejsen.

Udover krav til burets størrelse, er der også krav til burets opbygning og stand. Buret skal være lavet af et solidt materiale, og i en sådan stand, at hunden ikke kan komme til skade eller komme fri under turen. Dernæst må buret ikke kunne flytte sig unødigt, dvs. at hjul som udgangspunkt skal afmonteres inden rejsen. Hos OLIVERS anbefaler vi burene fra SKUDO, som består af slagfast plast med en gitterlåge forrest. SKUDO overholder kravene til lufttransport og er overkommelig i pris. Der er indbygget en låsefunktion i lågen (dog skal lågen stripses fast under flyveturen). Buret fra SKUDO kan deles i to, så det dermed fylder mindre, når det ikke er i brug. Angiv tydeligt kontaktoplysninger på buret, så du ALTID kan kontaktes.


Små hunde i kabinen

Hunde under 8 kg (inklusiv taske) må medbringes i kabinen, og kravene hertil er således mindre. Det kræver ikke det store at finde den rette taske til sin hund, så længe den ikke overskrider de maksimale mål sat af flyselskabet. Igen er det vigtigt altid at tage udgangspunkt i de specifikke krav, som stilles af selskabet. Husk at der til enhver tid skal være god ventilation til hunden, uanset længden af rejsen.

Gældende for al lufttransport

Uanset størrelsen på din hund, skal alle regler være opfyldt. Det gælder både regler bestemt af flyselskabet, men også gældende regler for pågældende destination i form af pas, vaccinationer m.m.. Undersøg altid hvilke regler du skal overholde, når hunden skal med på rejsen. Du kan læse mere om disse regler her.

Dernæst kan det være en stressende oplevelse for hunden at flyve, dels pga. larm, trykken for ørerne og alle de indtryk som skal sluges. Forbered derfor din hund bedst muligt ved at vænne den til at være i transportburet i god tid inden rejsen. Dæk gerne burets bund til med et tæppe, som hunden er vant til og sørg gerne for et bur, som er skærmet til for omgivelserne. På den måde kan du skabe tryghed for din hund på rejsen.


Bilturen

På bilturen kan man måske være fristet af, at have hunden løst i bilen. På den måde kan den bevæge sig som den vil, og man skal ikke tænke på at have et bur, som fylder hele bagagerummet. Dog bør man både for sin egen og hundens skyld af sikkerhedsmæssige årsager altid have hunden i bur, bag hundegitter eller fastspændt i sele – anset hundens størrelse. Det kan nemlig være livsfarligt at have en løs hund i bilen under nødopbremsninger. Det gælder derfor om at finde den helt rigtige løsning for dig og din hund på bilferien.

Hundegitter

Et hundegitter er den letteste måde at have en hund med i bilen, og i mange biler er det endda indbygget. Et hundegitter er din sikkerhed, hvis uheldet er ude. Hvis ikke hundegitteret er indbygget i din bil, er det ganske billigt at anskaffe sig et og priserne starter fra ca. 200 kr. Dernæst er det utrolig let at montere, og giver hunden maksimal plads at bevæge sig på. En ulempe ved hundegitteret er dog, at det ikke er muligt at have bagagerummet åbent under pauser. Derfor kan man med fordel anskaffe sig en Dog Cooler, der gør det muligt at have bagklappen på klem, og samtidig sikrer din hund frisk luft i bilen under pauserne. Dog Cooler monteres let på bilens bagklap og passer til alle biler.

Sele

Selen til hunden er den billigste løsning af alle, når det gælder transport. Løsningen kan være optimal, hvis bagagerummet er fyldt og bagsædet tages i brug. Selen er lavet af slidstærkt materiale foret med skumplast for at beskytte hunden ved hårde opbremsninger. Den består at to dele, nemlig en hundesele og et fastspændelsesstykke til bilens sikkershedsele. Det smarte ved sådan en sele er, at man kan bruge hundeselen på gåturen og derfor ikke behøver at tage hundesele af hunden under pauser. Fastspændelsesstykket passer til alle normale sikkerhedselespænder og beskytter både hund og fører ved opbremsninger.

Du finder den rette selestørrelse ved at måle din hund omkring brystet lige bag skuldrene og så tæt på forbenene som muligt. Det er nemlig vigtigt, at selve selen passer optimalt på til din hund.

Transportbur

Uanset hvilken form for transport du vælger, skal det valgte bur være komfortabelt for hunden. Det betyder, at hunden som minimum skal kunne lægge sig ned. For at nå frem til minimumsstørrelsen på buret måler man længden af hunden, når den ligger ned med oprejst hoved. Det er vigtigt, at burets mål ikke er mindre end liggemålene på hunden.

Skal buret bruges derhjemme eller på de længere bilture, så skal man måle fra snuden ned langs ryggen mod bagpartiet og igen fra bagparti til bagpote, når hunden er i den mest afslappede liggeposition. Nogle bure har udover mål også angivet et vægtinterval. Det kan være en ganske udmærket retningslinje for valg af burstørrelse, men det er til en hver tid målene som bør vægtes højest. Uanset hvilken race der er tale om, så anbefales det altid at måle sin hund, da der kan komme større variationer mellem racer.


//
Nina Mieritz
Stud. Cand. Scient. Animal Science

Raceportræt - Eurasier

By Lene Harvig 10. jul. 2017 4 comments

Eurasieren kendes ved dens bløde, bamselignende udseende, som giver enhver lyst til at stryge fingrene igennem dens tykke pels. Racen er Europas svar på en spidshund og blev officielt godkendt som race tilbage i 1973. Det var ønsket om en rolig, afbalanceret hund med udgangspunkt i en chow chow og wolfspitz, som førte til de første udgaver af eurasieren. Senere hen blev den yderligere krydset med samojeden, og sådan nåede racen frem til den, vi kender i dag.

Transport med hunden

By Lene Harvig 20. jun. 2017 No comments

Når man har hund, skal man som oftest have sin firbenede ven med sig i bilen på et tidspunkt i hundens liv. Uanset hvor ofte man har hunden med på tur, så er der nogle redskaber, der kan lette processen og optimere hundens sikkerhed og velvære.

Når man transporterer hunden i bilen, er det en god ide at enten fastspænde hunden i en sele eller have et transportbur i bagagerummet. At have hunden fuldstændig fri i bilen kan være farligt både for hunden og for andre passagerer, hvis man skulle lave en hård opbremsning.


Transportbure

OLIVERS fører forskellige mærker i transportbure, hhv. Proline, Skudo og Pluto. Burene kommer i forskellige størrelser, så buret passer bedst muligt til hundens størrelse.


Selvom man har hunden i bur under køreturen, kan en nødopbremsning desværre godt gøre skade på hunden, hvis man er uheldig. Proline har derfor designet såkaldte ”Crash Bags” til deres bure. Disse stødabsorberende puder monteres på burets bagpanel, og afværger dermed det meste af den negative konsekvens som opbremsningen kan have på hunden. Der findes tilpassede Crash Bags til de forskellige burtyper.

Proline med Crash Bag


Hundeseler til køreturen

Hvis man hellere vil have hunden siddende på sædet, så fører OLIVERS hundeseler til bilen. Disse seler fastsættes i sikkerhedssele-spændet (enkelte bilmærkers sikkerhedssele-spænder afviger fra standarden, og der kan derfor kan være enkelte bilmærker, som selen ikke passer til). Selen findes i flere størrelser, så de passer enhver hunderace. Se fx. størrelse 80 x 110 cm.


Frisk luft til kæledyrene når du er væk fra bilen

Skal hunden efterlades i bilen, er det vigtigt at gøre hvad man kan, for at forhindre at hunden lider af varmestress. Denne tilstand kan opstå hurtigere end man lige tror, da en bil bliver langt hurtigere varm end omgivelserne, og hunde ikke kan svede på deres krop. De har derfor rigtig svært ved at komme af med varmen. En nem måde at hjælpe hunden på, hvis den skal sidde i bilen på en varm dag, er ved at skabe noget ventilation i bilen. Her er en såkaldt Dog Cooler rigtig god, da den lader bagagerummet stå på klem, og derved tillader en del mere luftudskiftning end et åbent vindue gør. Kombineret med et nedrullet vindue kan der skabet lidt gennemtræk i bilen, hvilket er gavnligt for hunden.


Frisk vand til turen

Derudover kan det anbefales altid at give hunden fri adgang til vand, hvis den skal blive siddende i bilen. Man kan vælge at have en vandskål stående fast i bilen eller have en sammenklappelig skål, der kan tages med overalt. OLIVERS fører et sortiment af solide vandskåle samt OLIVERS egen sammenklappelige vandskål.


// Tanya Hansen
Stud. Cant. Scient. Animal Science

Hvalpefodring

By Lene Harvig 8. jun. 2017 No comments


Når dagen endelig kommer, hvor man kan hente sin nye hvalp hjem, kan man pludselig stå med en håndfuld spørgsmål, som man slet ikke havde overvejet inden. Dette kan ske både for nye hundeejere og de mere garvede, for ingen hunde er ens, og måske er det efterhånden et par år siden, at man har huset sådan en lille spirrevip. Der findes næsten ligeså mange gode råd og tilgangsmåder, som der findes hundeejere, og det kan til tider være overvældende med alle de regler og tips, som folk tilbyder i god mening. Fordi hvad er det lige, der er rigtigt for min hvalp?

Der findes ikke ét entydigt svar, og hvad der fungerede perfekt for naboen er måske ikke det, der fungerer for jer. Man må derfor ikke blive forskrækket, hvis man har fået anbefalet nogle tip og tricks, der bare slet ikke fungerer, når man prøver dem af. Der er mange tilgange, der vil føre til en glad, harmonisk og sund hvalp. Én ting som man dog bliver nødt til at se på fra start, er korrekt fodring af hvalpen.

Det skal være let at give sin hvalp et godt udgangspunkt for et langt og sundt liv. Derfor fører vi hos OLIVERS fuldfoder, som er balanceret til at opfylde den sunde hvalps næringsbehov. Men hvorfor er det lige, at hvalpe skal have et særligt foder?

Hvalpens vækst og behov

Der sker rigtig meget i det første leveår – de små, klodsede hvalpe udvikler sig til den fysisk voksne udgave af sig selv på omtrent denne her tid. Hvalpe har et hurtigt vækstforløb, og især i løbet af de første 6 måneder. Knoglerne vokser i længden. Det er på knoglerne, at musklerne sidder fast, og de vokser også. For at knoglerne kan vokse, har hvalpen brug at få byggestenene kalcium og fosfor igennem foderet. Musklernes byggesten, proteiner, skal også komme fra foderet. Når vi tænker på vækst hos en hvalp, er det vigtigt, at vi prøver at sikre det optimale vækstforløb frem for det maksimale. Hvalpene har bedst af et foder med en kalcium:fosfor ratio på 1,2:1 og et proteinindhold omkring 26-30 %. Hvis man fodrer med et foder, der opfylder disse krav, så sikrer man, at hvalpens knogle- og muskeludvikling harmonerer. Hos OLIVERS har vi fulgt disse retningslinjer for en optimal vækst, når vi har sammensat vores hvalpefoder. På foderets emballage kan man finde den nødvendige information om foderets sammensætning. Her er der også angivet de omtrentlige mængder, som hvalpen skal fodres med dagligt - afhængigt af alder og den anslåede slutvægt.

At holde sig til den anbefalede mængde foder kan nogle gange være en udfordring. Hvis man har en hvalp, der er rigtig glad for mad, kan man som ejer blive udsat for et par store, runde, bedende hundeøjne, når madskålen er tom. Her skal man prøve at forblive stærk (selvom det kan være svært!), fordi selvom man så gerne vil gøre sin hund glad, så vil denne her glæde være kortvarig. Hvalpefoder er mere energitæt (flere kalorier per måltid) end hundefoder til voksne hunde. Det er det, fordi der går en masse energi på at skulle igennem de vækstspurter, som hvalpene oplever i det første års tid. Men hvis der begynder at charmere sig lidt ekstra foder i madskålen hver dag, så kan man ende med en hvalp, der har lidt for meget på sidebenene. Dette er især kritisk, imens hvalpene vokser – hvis hvalpen vejer for meget i forhold til knoglernes udviklingsstadie, så er det svært for skelettet at bære vægten, og det kan give abnorm knoglevækst eller led skader, hvilket vi gerne undgå. Det er hovedsageligt hvalpe af de store racer, der kan komme i klemme her, da deres krop ikke er ligeså hurtigt færdigudviklet. Det er selvfølgelig ikke et par godbidder ekstra, der kommer til at tippe skalaen, men mere hvis man falder i fælden med at overfodre på daglig basis.


Hvilket foder anbefaler vi hos OLIVERS?

Vi tilbyder en række forskellige varianter inden for hvalpefoder, både til store og små racer. Vi producerer både hvalpefoder med og uden korn og det kaldes henholdsvis Classic og Grain Free. Derudover kan man vælge mellem smagene kylling, lam og fisk.


Er min hund el lille eller en stor race?

Om hundene er af lille, mellemstor eller stor race bliver bestemt af racens slutvægt. En hund tilhører de små racer, hvis den har en slutvægt på max 15 kg. De mellemstore racer er kategoriseret ved en slutvægt på 15-25 kg. Hvis racen har en slutvægt på over 25 kg, så kaldens det for en stor race. Der findes også kategorien gigant racer – så snakker vi en slutvægt på over 45 kg!

OLIVERS anbefaler

Små hunderacer vokser hurtigere end de større, og derfor skal deres foder have flere kalorier per 100 gram. Disse racer fodres med det hvalpefoder der hedder Puppy Small Breed, fx. Chicken Classic eller Puppy All Breeds, fx. med smag af Fish Grain Free, igennem hele deres vækstperiode.

De mellemstore racers vækstforløb følger de små racers i de første 3 – 4 mdr., men herefter foregår væksten langsommere, og hunden har derfor ikke brug for ligeså meget energi hver dag. Derfor anbefaler vi, at man starter disse hvalpe op på et foder egnet til de små racer (nævnt ovenfor) i de første 3-4 mdr. og herefter skifter til et såkaldt Puppy Large Breed foder og fodrer med dét, indtil hvalpen er udvokset. Til de helt store hunde anbefaler vi Puppy Large Breed foder igennem hele hvalpeperioden for at sikre optimal vækst.


Praktisk fodring af hvalpen

Foderskift

For en hvalp, som lige er ankommet i et nyt hjem, vil alting være nyt. Det kan være noget af en mundfuld for hvalpen at skulle lære sine nye familiemedlemmer at kende, udforske sit nye hjem og samtidig vokse med lynets hast. Derfor anbefales det ikke, at man foretager et foderskifte som det første, når hvalpen kommer hjem. Man har højst sandsynligt fået noget foder med fra opdrætteren, og det er en god ide at fortsætte på dette foder de første 3-5 dage. Når man ønsker at starte op på et andet foder, så anbefales det at lave et gradvist foderskift.


Skiftet kan ske henover en uges tid, hvor man blander mere og mere af det nye foder med det gamle, indtil hvalpen er helt ovre på sit nye foder. Grunden til at man anbefaler at skifte foder på denne her måde, er fordi hvalpens mave stadig er meget sart, og et foder med en anderledes sammensætning kan give problemer med nedbrydningen og udnyttelsen af foderet. Det kan føre til ondt i maven og diarré, som hverken er sjovt for hvalp eller ejer. En sådan dårlig oplevelse kan også give hvalpen et anstrengt forhold til fodring, og det er heller ikke ønskværdigt. En stille og rolig overgang er vejen frem!

Opblødning af foderet

De meget unge hvalpe kan i starten have lidt svært ved at tygge foderpillerne ordentligt, hvilket kan betyde, at de ikke altid har lyst til at spise. Selvom det er en ærgerlig start, kan det som regel undgås ved at bløde foderet op med lidt vand. Dette kan så nedtrappes gradvist, som hvalpen bliver større og får lettere ved at tygge foderpillerne. Tygningen nemlig også en god måde at få et naturligt slid på hundens tænder. Opblødt foder skal ikkestå fremme meget mere end en time.

Portionskontrol og flere fodringer om dagen

Det anbefales for alle hvalpe i vækst, at ejerne kontrollerer mængden af foder, der tilbydes hver dag. Det er altså ikke en god idé at sætte en fuld madskål til hvalpen, og lade den styre sit eget foderindtag. Ved at have styr på, hvor meget hvalpen får hver dag, sikrer man som ejer, at hvalpen får det bedste vækstforløb, og hverken bliver for tynd, for tyk eller får knogleproblemer.

Hvalpens foderration bør gerne deles op i flere små portioner. Hvalpe har små mavesække, og kan ikke spise store måltider ad gangen uden at få mavekneb eller lide af opkast. Den daglige portion skal gerne deles op i 3 måltider (2 gange i de første 4-6 måneder er også ok, hvis man ikke har mulighed for andet). Herefter er 2 måltider om dagen passende for de fleste hunde.

Hvis man har en særlig stor race, måske en race der karakteriseret som gigant, så vil vi anbefale at fodre minimum 3 portioner dagligt i vækstperioden. Dette fordi de helt store racer har en større risiko for at blive meget oppustede når de spiser store portioner foder, og det kan være årsag til alvorlige mavelidelser. Det er derfor også især godt for disse racer at blive fodret i stativ når de er begyndt at skyde i vejret, så de ikke behøver at indtage foderet fra gulvhøjde. Det er selvfølgelig også noget, man kan bruge til hunde af alle andre størrelser, og i OLIVERS har vi standere i flere forskellige højder. Find alle varianterne her.


Hvis du har spørgsmål omkring hvalpefodring

I dette blogindlæg har berørt nogle af grundprincipperne i hvalpefodring, men der findes et hav af problematikker og scenarier, der kan give anledning til spørgsmål, når man har fået hvalp. Hvis du føler, at du sidder inde med spørgsmål, som ikke er blevet besvaret her, så er du mere end velkommen til at kontakte os i OLIVERS, så kan vi tage en snak om netop din hvalp og dens behov.

//Tanya Hansen
Stud. Cant. Scient. Animal Science

Raceportræt Golden Retriever

By Lene Harvig 14. maj 2017 No comments

Golden Retrieveren har igennem en lang årrække været en af de mest populære hunderacer i Danmark – og hvis man nogensinde har haft fornøjelsen af at stifte bekendtskab med racen, så kan man godt forstå hvorfor! Racen er karakteriseret ved sin imødekommenhed, tolerance og venlige sind.